terug naar de vorige pagina

Wie zorgt voor mij?

In het ziekenhuis werken veel mensen. Ik stel er even een aantal voor.

Kinderarts

v.l.n.r. : Dr Lutgard Verdonck – Dr Katrien Vanneste – Dr Alexandra De Rooster – Dr Evelyn Van Hoorebeke – Dr Jo Keepers
De kinderdokter of pediater komt elke dag bij jou langs op de kamer om je te onderzoeken. De dokter bespreekt met mama en papa welke onderzoeken moeten gebeuren, wat er aan de hand is met jou en hoe je kan genezen. De kinderdokter brengt soms nog andere mensen mee op je kamer. Deze mensen gaan nog naar school en willen ook kinderdokter worden. Dus schrik niet wanneer veel mensen je kamer binnenkomen. Als jouw kinderdokter die dag niet in het ziekenhuis aanwezig is, komt 1 van de andere kinderdokters langs. Het is goed om alle dingen die je graag aan de dokter wil vragen, op te schrijven. Dan vergeet je zeker niets te vragen als de dokter bij jou komt.

Specialist

Een dokter specialist is een dokter die speciaal naar school is geweest om bepaalde delen van het lichaam of verschillende groepen mensen extra goed te leren kennen. Zo is de pediater een dokter die gespecialiseerd is in kinderen. Andere voorbeelden zijn:
  • de cardioloog die alles weet over het hart
  • en de dermatoloog die alles weet over de huid;
  • de pneumoloog kijkt vooral naar de longen
  • en de gastro-enteroloog naar de maag en de darmen;
  • de neuroloog weet alles van de hersenen en de zenuwen;
  • de gynaecoloog is een dokter speciaal voor vrouwen en helpt bij de geboorte van een kindje;
  • oftalmoloog is een moeilijk woord voor oogarts;
  • de radioloog noemen we ook de fotodokter;
  • de orthopedist weet alles over de botten in jouw lichaam.

Verpleegster

De hoofdverpleegkundige zorgt ervoor dat alles goed loopt op de afdeling. Zij komt elke dag eens kijken bij jou, samen met de kinderdokter.
De verpleegkundigen verzorgen je. Zij wassen je en kleden je aan als je dit zelf niet kunt en je mama of papa er niet zijn. Zij geven je medicatie, verzorgen je wondjes en controleren je temperatuur. Zij maken je bed op en brengen je eten. Heb je al gezien dat de verpleegkundigen leuke lieveheersbeestjes op hun witte jassen hebben? De logistieke medewerker helpt de verpleegkundigen bij hun taken. Zij ruimen op, delen maaltijden uit en nog veel meer.

Speljuf

Wanneer je van de dokter uit je kamer mag, kan je in de speelkamer spelen met de speljuf. In de speelkamer vindt iedereen wel iets leuks om mee te spelen: gezelschapsspellen, knutselgerief, boekjes, blokken, puzzels, auto’s, poppen, WII, dvd’s ... Mag jij nog niet van je kamer? Dan brengt de speljuf speelgoed naar je kamer. Met wat speel jij het liefste? De psychosociaal begeleidster is de babbeljuf. Zij gaat in alle kamers rond en speelt met de kindjes en babbelt met de ouders. Zo weet ze of alles goed is met jullie. Zij helpt je als je boos of verdrietig of bang bent omdat je in het ziekenhuis ligt. Zij kan ook je mama en papa ondersteunen bij de opvoeding van jou.

Paramedici

De kinderpsycholoog is de ‘babbeldokter’. Zij kan bij jou en je mama en papa langskomen om te praten. Zij kan je helpen als je bang of verdrietig bent. Zij luistert naar jou als je iets ergs hebt meegemaakt.
Ook de sociale assistent kan je mama en papa helpen als ze het ergens moeilijk mee hebben.
De kinesist komt soms op je kamer om ademhalingsoefeningen te doen wanneer je last hebt van veel slijmpjes. Wanneer je pijn hebt aan je spieren, dan komt zij je een massage of enkele oefeningen geven. Soms zegt de dokter dat je je voeding moet aanpassen. Dan moet je letten op wat je eet. Je kan een dieet moeten volgen omdat je te veel of te weinig weegt. Het kan ook gebeuren dat je ziek wordt van bepaalde soorten voedsel door de ingrediënten die erin zitten. Mensen die allergisch zijn voor noten, mogen bijvoorbeeld niets eten met noten in. Mensen met suikerziekte moeten ook hun voeding aanpassen. En als je te veel of te weinig naar het toilet kan gaan, dan komt de diëtiste langs om je te vertellen wat je beter wel en niet eet

Facilitaire diensten

De mensen van de poetsdienst zorgen ervoor dat je kamer en de afdeling netjes blijven. Als je iemand met gereedschap ziet rondlopen, is het waarschijnlijk een klusjesman van het ziekenhuis. Zij komen alles zo snel mogelijk repareren als iets stuk is. De kok krijg je waarschijnlijk nooit te zien. Hij werkt in de keuken van het ziekenhuis. Elke dag maakt hij voor honderden mensen een lekkere maaltijd klaar. Knap hé?

Pedagogische medewerkers

Wanneer je van de dokter uit je kamer mag, kan je in de speelkamer spelen met de speljuf. In de speelkamer vindt iedereen wel iets leuks om mee te spelen: gezelschapsspellen, knutselgerief, boekjes, blokken, puzzels, auto’s, poppen, WII, dvd’s ... Mag jij nog niet van je kamer? Dan brengt de speljuf speelgoed naar je kamer. Met wat speel jij het liefste?

De psychosociaal begeleidster is de babbeljuf. Zij gaat in alle kamers rond en speelt met de kindjes en babbelt met de ouders. Zo weet ze of alles goed is met jullie. Zij helpt je als je boos of verdrietig of bang bent omdat je in het ziekenhuis ligt. Zij kan ook je mama en papa ondersteunen bij de opvoeding van jou.

Vrijwilligers

Vrijwilligers zijn mensen die komen helpen op de kinderafdeling omdat ze dit graag doen. Bijna elke dag is er iemand aanwezig die met de kindjes komt spelen of mee helpt opruimen. We hebben zelfs een leesmama en zo nu en dan komt er een clown naar de kinderafdeling.

Stagiairs

Bijna altijd zijn er stagiairs op de afdeling. Zij gaan nog naar school en leren voor verpleegster. Om het werk echt te leren kennen, komen ze helpen in het ziekenhuis.