terug naar de vorige pagina

Een kijkje op de kinderafdeling.

De kinderafdeling vind je op de vierde verdieping van het ziekenhuis. Neem je de lift of ben je sportief genoeg om met de trap naar boven te gaan?
Image Map

onderzoekskamer

In de onderzoekskamer staat een zachte tafel waarop je kunt liggen. De verpleegsters kunnen je dan onderzoeken. Hier wordt bloed afgenomen en een infuus geplaatst. Vraag gerust aan de verpleegster om een muziekje op te zetten. Heb je gezien welke figuurtjes er aan de muur en het plafond hangen? Sommige dingen die de verpleegster hier doet zijn niet zo prettig en kunnen pijn doen. Gelukkig krijg je nadien een cadeautje uit de troostmand!

slaapkamer

Op de kinderafdeling zijn er 15 kamers met bedjes. Sommige kamers zijn voor jou en een ander ziek kindje, andere kamers zijn voor jou alleen. De deurklink zit hoog, zodat kleine kindjes niet zelf in en uit hun kamer kunnen. Dat is veel veiliger. Aan elke deur hangt er de naam van een kindje. Zo weet je altijd waar je kamer is. Als je nog niet kunt lezen, kun je jouw kamer ook terugvinden door naar de nummertjes of de prentjes te kijken. Slaap jij in de kamer van de olifant of de slak? Aan sommige deuren hangt een regenboogkaartje. Daarin liggen kindjes die erg ziek of besmettelijk zijn. In elke kamer staat een aangepast bedje. Een wiegje voor de baby’s, een spijlenbedje voor de peuters, een klein bedje voor de kleuters en een groot bed voor de grote kinderen. Allemaal hebben ze wieltjes! Als je zo ziek bent en je niet zelf kunt stappen, rijden de verpleegkundigen jou met je bed naar een onderzoek. ’s Morgens kun je jou wassen aan de lavabo of in het kinderbadje. Er is ook een toilet. Als je wil douchen, moet je de gang op, naar de badkamer. Een keukentje is er niet, maar wel een koelkast. Je hebt een tafel en stoelen om aan te spelen of te eten. En als je jou verveelt, kan je speelgoed vragen of naar de televisie kijken. Als mama of papa blijft slapen, dan toveren we een bed uit de kast!

dagzaal

Welkom in de dagzaal! Hier zie je veel bedden staan. Het kan daar best druk zijn. Eén bed is voor jou en de andere bedden zijn voor andere kinderen die voor onderzoek of een kleine ingreep een dagje naar het ziekenhuis komen. In zo een grote zaal kan je wel rond je bed de gordijnen dichtdoen. Het is net alsof je in een tentje ligt. Dat is best gezellig.

speelzaal

Wanneer je van de dokter uit je kamer mag, dan kan je in de speelzaal spelen met de speljuf of een andere volwassene. Iedereen vindt er wel iets om mee te spelen: gezelschapsspellen, knutselgerief, boekjes, blokken, puzzels, auto’s, poppen, WII, dvd’s ... Er is zelfs een terras zodat je buiten kunt spelen als het mooi weer is! Vergeet je niet op te ruimen nadien? Mag je nog niet van je kamer? Dan brengt de speljuf wat speelgoed naar je kamer. Zij komt het terug ophalen als je naar huis mag. Zo kan ze het eerst afwassen of ontsmetten voor een ander kindje ermee speelt. Met wat speel jij het liefst?

verpleegpost en balie

Aan de balie kun je op een belletje duwen. Dan komt er zo snel mogelijk een verpleegster om je verder te helpen of welkom te heten. Achter de balie is de verpleegpost. Daar komen onder andere de verpleegsters en dokters samen om te spreken over de zieke kindjes. Hier schrijven zij ook enkele belangrijke dingen op over jou in jouw dossier: hoeveel je hebt gegeten, hoeveel pijn je hebt, welke medicatie je hebt genomen, of je naar het toilet bent gegaan, of je koorts hebt... De medicijnen worden daar ook klaar gemaakt.

keuken

In deze grote kar zitten maaltijden uit de grootkeuken van het ziekenhuis.

Op de kinderafdeling zelf wordt er niet gekookt. De maaltijden voor gans het ziekenhuis worden klaargemaakt in een grote keuken en komen met een grote, gesloten kar naar de pediatrie.

badkamer

Op jouw kamer heb je een lavabo, een toilet en een kinderbadje. Wil je echter een groot bad of een douche nemen, dan kun je op de badkamer in de gang terecht. Vergeet je hem wel niet proper achter te laten als je klaar bent?

utility

Ook in het ziekenhuis moet er opgeruimd worden. De verpleegkundigen doen dit in de ‘vuile utility’. Daar staat een wasbak waar ze alles kunnen afwassen of ontsmetten, zoals je speelgoed, zodat alle microben verdwijnen. Er staat ook een speciale wasmachine voor bedpannen en potjes. Je ziet er ook veel vuilniszakken staan in allerlei kleuren. De verpleegkundigen moeten ook sorteren! Als alles terug proper is, geven zij dit via een schuifluikje door naar de ‘propere utility’. Daar staat ook de buizenpost. Dit is een soort mini-lift waarin je een briefje of potje kunt steken en dan wordt dit door buizen heel snel vervoerd naar ergens anders in het ziekenhuis. Dat maakt wel veel lawaai. In deze 2 ruimtes mag je niet komen.

berging

In de berging staat de voorraad. Je vindt hier pampers, handdoeken, washandjes, lakens, bedjes, stoeltjes … Je mag hier niet binnen.

lift trap

De kinderafdeling ligt op de bovenste verdieping. Je kunt de lift nemen door op nummer 4 te drukken. En als je sportief bent, kan je natuurlijk ook met de trap naar boven komen.