terug naar de vorige pagina

Mijn neus

Als je normaal ademt, komt je adem op wandeltempo naar buiten: 6 kilometer per uur. Als je niest wordt dat orkaankracht: 150 kilometer per uur. Als je neus ziek is, dan gaat je neus harder werken en maakt hij meer snot. Zo kunnen de virussen en bacteriën sneller uit je neus.

Griep

De dokter noemt dit ook “influenza”. Dit is een acute infectieziekte van de luchtwegen, die je krijgt door besmetting met een virus. Elk jaar krijgen gemiddeld 1 op 10 mensen griep, meestal in de winter. Je kan een griepprik krijgen om te zorgen dat je minder of niet ziek wordt. Griep is anders dan een verkoudheid, want je krijgt het door een ander virus. Bij verkoudheid voel je je niet lekker, maar met een zakdoek in de hand kun je wel nog spelen. Bij griep ben je zo ziek dat je meestal in je bed wil liggen. Je hebt koorts en je hebt bijna overal pijn. Met een paar dagen goed rusten, gaat het meestal vanzelf over. Griep is besmettelijk via druppeltjes snot en speeksel. Hoesten, niezen, praten of iemand een hand geven is al voldoende om iemand anders ziek te maken.

Sinusitis

Dit is een ontsteking van de poliepen. Deze neuspoliepen zijn een soort bolletjes in je neus. Bij sinusitis heb je meestal last van hoofdpijn en een verstopte neus. Als je je neus snuit, komt er snot uit. Sinusitis gaat meestal vanzelf over. Als dit vaak gebeurt, is er soms een kleine operatie nodig om de neuspoliepen weg te halen, dit heet een “adenotomie”. Kijk zeker ook eens naar het fotoboek over ‘dagopname’

Verkoudheid

Als je neus verstopt is of je hebt een loopneus en je moet niezen, dan zou het kunnen dat je last hebt van een verkoudheid. Deze ziekte komt door virussen die zorgen dat er meer slijm wordt gemaakt, waardoor je een snotneus krijgt. Als je een aantal keren na elkaar verkouden wordt, gaat het elke keer om een ander virus. Een verkoudheid is besmettelijk. Het verspreidt zich via hoesten of niezen. Je hebt geen medicijnen nodig om te genezen. Als je verkouden bent, kunnen andere bacteriën je ook gemakkelijker ziek maken en dan kan het gebeuren dat je een oor- of longontsteking krijgt.