terug naar de vorige pagina

Mijn armen en benen

Je bewegingsstelsel bestaat uit botten, gewrichten en spieren.
Er zitten 200 verschillende botten in je lichaam. Zij zorgen voor stevigheid en vormen samen het “skelet” of “geraamte”. Als er geen botten in je lichaam zaten, zou je niet kunnen zitten of staan. Dan zakte je als een pudding in elkaar. Al zijn je spieren nog zo sterk, zonder botten heb je er niets aan. Het bot dat je hersenen beschermt, heet de “schedel”. Om je hart en je longen te beschermen, heeft je lichaam er een soort tralies omheen gebouwd, dit is de “ribbenkast”. De botjes in je rug heten de “wervels”. De toren van alle werveltjes samen heet de “ruggengraat”.
De plaatsen waar 2 botten aan elkaar zijn vastgemaakt, zijn de “gewrichten”. Zoals je knie in je been en je elleboog in je arm. Daarmee kun je je armen en benen bewegen, buigen en draaien.
Rondom je botten zitten spieren. Je hebt er meer dan 600! Je hebt je spieren nodig om te kunnen bewegen. Bij elke stap die je zet, span je eerst je spieren aan en daarna laat je ze weer los. Een “pees” is een taai deel van een spier en zit vast aan een bot. Je kan je spieren te veel belasten of een verkeerde beweging maken waardoor ze uitrekken, zoals bij een elastiek, of zelfs scheuren. Zo kan je je pols verstuiken. Spieren kunnen ook ontsteken.

Gebroken arm of gebroken been

Bij een “ontwrichting” of “luxatie” zitten de botten niet meer op de normale plaats. Je kan je dan bijna niet meer bewegen door de pijn. Bij een “ruptuur” of “fissuur” zit er een scheur in je bot, maar alles hangt nog aan elkaar. Bij een “fractuur" is je bot gebroken. Als je arm of been gebroken is, word je geholpen op de spoedgevallendienst. Eerst wordt er een foto gemaakt om te kijken of je arm of been echt gebroken is. Men kan dan ook zien hoe erg de breuk is. Je krijgt dan van de verpleegkundige een gips. Welk kleur kies jij?

Als de breuk te erg is, is een gips soms niet voldoende en moet je misschien worden geopereerd. De dokter gebruikt dan “spilletjes” en “schroefjes” om de botten mooi aan elkaar te zetten. Na een lange tijd rusten in het gips, is je arm of been daarna terug als nieuw!