terug naar de vorige pagina

Mijn hoofd

In je hoofd zitten je hersenen. Zij regelen alles wat in je lichaam gebeurt. Ze zorgen ervoor dat je blijft ademen, ook als je slaapt. Ze zetten je maag en darmen aan het werk als je die lekkere frietjes hebt gegeten. Ze besturen je spieren als je achter de bal wil lopen of je lievelingspop wil pakken. Je hersenen hebben nog een belangrijke taak. Ze vertellen bijvoorbeeld je ogen wat ze zien. Weten je ogen dat dan niet zelf? Neen, je ogen kunnen alleen maar kijken. Je hersenen vertellen je ogen wat ze zien. Hoe weten ze dat? Dat hebben ze onthouden van de vorige keer. Ook je andere zintuigen hebben de hersenen nodig. Je oren kunnen iemand die Japans spreekt wel horen, maar niet verstaan. Om dat te kunnen, moeten je hersenen eerst Japans leren. Je tong proeft iets, maar het zijn je hersenen die vertellen of je het vies of juist lekker vindt.

Epilepsie

Sommige mensen noemen dit ook “de vallende ziekte”. Dit is immers een stoornis in de hersenen met plotselinge aanvallen van bewustzijnsverlies en heftige spiertrekkingen, waardoor je gemakkelijk valt. Deze ziekte is een soort kortsluiting in de hersenen. Bij een epileptische aanval geven de hersenen in het wilde weg signalen waardoor je lichaam in de war is. Hierdoor heb je even geen controle meer over je lichaam. Als je dit vaak hebt, krijg je van de dokter medicijnen. Een bijzondere vorm van epilepsie zijn koortsstuipen. Deze aanval ontstaat door hoge koorts. Vooral kleine kinderen kunnen hier last van hebben. Om te weten of je epilepsie hebt, kunnen we je hersenen onderzoeken met een EEG .

Hersenschudding

De dokter noemt dit met een moeilijk woord “commotio cerebri”. Waarschijnlijk heeft iedereen wel eens zijn hoofd gestoten. Gelukkig zijn je hersenen goed beschermd. Toch kan je bij een hevige klap een hersenschudding oplopen. Dan kan het gebeuren dat je het bewustzijn verliest. Het kan zijn dat je hoofdpijn hebt en moet braken. Daarom moet je na een hevige klap naar de dokter of het ziekenhuis. Rust is dan erg belangrijk. De dokter en verpleegsters controleren regelmatig of je normaal reageert, ook ’s nachts. Vaak mag je de volgende dag al naar huis.

Hoofdpijn

Hoofdpijn kan licht of zwaar zijn, lang of kort duren, vaak of soms voorkomen. De pijn kan stekend, kloppend of zeurend zijn. Bij migraine zit de hoofdpijn vaak vlakbij de ogen en aan 1 kant. Je bent dan vaak ook misselijk en licht en geluid vind je meestal niet zo fijn. Het duurt een paar uur of een paar dagen. Rusten in een donkere kamer helpt. Bij sinusitis voel je de pijn meer in je voorhoofd. Bij een stijve nek zit de hoofdpijn meer naar achteren. Spanningshoofdpijn komt vaak terug. Dan heb je lichte pijn aan beide kanten van je hoofd.