terug naar de vorige pagina

Mijn borst en longen

Je kan de luchtwegen vergelijken met een boom, waarbij de “luchtpijp” de stam is, de “bronchiën” de takken en de “longblaasjes” de blaadjes van de boom zijn. Als je inademt, passeert de lucht langs hier.

Astma

Kinderen met astma hebben het moeilijk om te ademen. De spieren in je luchtwegen trekken te veel samen waardoor ze smaller worden. De lucht kan er niet goed door. Je moet dan veel hoesten. Gelukkig bestaan er medicijnen voor astma. Je kan bijvoorbeeld een puffer of spray gebruiken die de versmalling van de luchtwegen vermindert. Dan kan je weer gemakkelijker ademen. Maar soms helpt dat niet. Dan moet je naar het ziekenhuis voor speciale medicijnen. Je krijgt dan ook zuurstof door een masker of een neusbril.

Bronchitis

Bij een bronchitis zijn je bronchiën (de takken van de boom) ontstoken. De lucht die je inademt, voelt dan droog aan en het kriebelt, waardoor je moet hoesten, soms met slijm. Vaak word je ook hees en soms krijg je koorts. Aerosollen zal je terug beter maken!

Pneumonie

Longontsteking noemt de dokter met een moeilijk woord “pneumonie”. Bij een longontsteking zijn je longblaasjes (de blaadjes aan de boom) ontstoken. Meestal heb je hoge koorts en een pijnlijke hoest. Vaak komt daar ook buikpijn bij. Je kan moeilijk ademen en moet veel hoesten. De dokter zal je antibiotica geven. Soms moet je naar het ziekenhuis zodat je medicijnen kan krijgen via een infuus. Dat gaat sneller. Er wordt dan ook een röntgenfoto van je longen genomen.